In my life

In my life

onsdag 27 mars 2013

BMI på små barn... Vad säger ni?

God morgon onsdag!

Veckan går mot den underbara påsken och min ledighet. Jag är glad jag är ledig i påsk eftersom jag tycker om att fixa med barnen hemma. Måla lite påskgubbar/kärringar, gömma påskägg och måla påskteckningar. Sen hoppas jag så klart på fint väder också, så vi kan vara ute en hel del. Ev blir det Malmö till rymdlekplatsen. Den är uppskattad av mina killar hemma. Nära till skateparken också. Perfekt!

Igår var vi på BVC med Ella för att ta en försenad 1½ års vaccin. Har ju varit sjuka så mycket så det har inte blivit av förän nu, men bättre sent än aldrig. Jag hade även bokat in tid så hon kunde mätas och vägas också. 90cm lång och tydligen överviktig med sina 14 kg. Överviktig? Hon är inte ens 2 år!?
Hur kan man ens lägga in en diskussion med BMI med så små barn undrar jag. Jag blev förbannat inom mig men paff ytligt så jag sa inte så mycket. Men nu i efterhand..
BMI är för det första så himla olika på olika personer. För att ligga inom deras "normala" kriterier så ska man ha standard längd, väga som i deras standard mall och ine ha för mycket muskler (för de väger ju mer än fett). Och ett barn tycker jag personligen ska ha lite mer fett då de är små, ofta blir sjuka och ibland vägrar mat. Hade nog varit mer orolig om hon var som en speta och petade i maten.

"Äter hon mycket"? Fick jag som fråga. Nej, det gör hon inte överdrivet mycket. Hon är inte lika glad i mat nu som när hon var bebis. Frukost äter hon nog mest av men det är väl jättebra att äta en stadig frukost (kan jag tycka). Men tydligen inte.. Vi (både jag och  Ida) är väldigt noga själva vad vi äter/ger våra barn. Vi har godsaker till dem på helgerna och sen kan det väl bli fika någon gång i veckan men Ella är inte så förtjust i det ändå. Frukost äter hon (ibland välling) kokt ägg och fil eller yoghurt. Tycker inte om macka så väldigt mycket. Välling vet jag ju att barn blir lite mulliga av ofta men de brukar ju även springa av sig det när de rör sig mer, slutar med den. Men även där, ingen överdriven vällingkonsumtion. 150ml. Inte ens en hel flaska.

Nej, jag blir faktiskt förbannad på samhället och de som arbetar med detta. Theodor var mullig till han var 5 år och då började han smalna av. Ville är 3½ och fortfarande lite att ta av. Jättebra! Eftersom han äter så dåligt vissa gånger.

Men vad ska det sluta när de börjar snacka om BMI till en än sålänge 1-åring!? "Hej och välkommen anorexia när du fyller 10"! Usch, man blir både rädd, orolig oc ledsen. Dagens ideal. Hemskt hos stora barn och tonåringar. KOllade själv mitt mått när jag var lika liten som Ella. När jag var 3 månader yngre, så vägde jag 1,5 kg mer än vad hon gör nu plus att jag var 3cm kortare. Då var det bara bra att ha och "ta utav". Nu är man rädd. Rädd för precis allt.


Vi kommer inte banta ner Ella! Hon kommer fortsätta äta det hon äter. VI vet att vi ger våra barn bra och nyttig mat minst 5-6 dagar i veckan, så jag är inte orolig. Mest förbannad på hur jag blev bemött.
Grädde eller äpple? Mmm...både och faktiskt!


Du är fin som du är älskade unge!

Kram!

5 kommentarer:

 1. Ska bli intressant när jag ska iväg med min tös på 18 månaders koll nästa vecka...hon ligger nog i samma klass....eller vad man ska säga. Bättre ha än önska när sjukdom slår till å dessutom springer dom av sig det sen. Barn ska ha lite hull. Anna

  SvaraRadera
 2. På min flickas 18 månaders koll (eg. 19 månader) fick hon nästan samma resultat 13,5 kg på 84,5 cm, vi har alltid fått höra att hon följer sin kurva men ligger högre än genomsnittet (hon var stor redan när hon kom)men ALDRIG har de yttrat att hon är överviktig eller FÖR stor! Din flicka ser jättefin ut! Byt BVC!

  SvaraRadera
 3. TACK för idag. Jättemysigt sällskap och fina kläder. =) Blir SÅ arg när jag läser detta. Jag har fått leva med osunda ideal sedan jag var liten. Fått höra vad jag ska äta och inte. Jag kommer aldrig ha en sund bild över min kropp och livsstill. FORTSÄTT med just den rätta balansen UTAN att prata om det som något annat än självklart. Underbara ungar är precisss som de är. KRAMAR!

  SvaraRadera
 4. Blir så ledsen dumma dumma dumma tant och samhälle
  Marija

  SvaraRadera
 5. Min son är 14 månader & väger nästan 13 kg redan. Han har inte börjat gå än & krypa vart han också sen med. Kanske att han går ner lite i vikt när han börjar gå. Blir så arg när jag läser om att dom ens använder ordet överviktig för så små barn.

  SvaraRadera